Mites i creences que reforcen la violència de gènere

ni un cop mésLa pervivència de creences i mites sobre les relacions entre les dones i els homes s’ha convertit en un obstacle per a eradicar la violència masclista de la nostra societat. Sigui per influència de la literatura i del cinema o per idees de la cultura patriarcal transmeses per generacions, els mites impedeixen una clara i contundent denúncia dels maltractaments, físics i psicològics, i les seves conseqüències.

El perfil del maltractador és d’un home amb fermes actituds sexistes, amb idees estereotipades sobre les dones i els homes, que creu que l’home representa valors de força, autosuficiència, control, poder i èxit, en tant que veu a les dones com éssers incomplets, inestables, submises i sempre inferiors i supeditats a la supremacia masculina.

Aquests mites fan que la violència contra les dones  no es denuncií, ni s’actuï, dintre i fora de l’àmbit de la víctima, contra els agressors.

Com a exemples de mites que ens distorsionen la realitat, tenim frases com: “Ho ha fet una vegada. Demana perdó, no ho farà més”; “El maltractament és ocasional, una pèrdua de control”; “Quan una dona diu no, el que vol dir és sí”; “El teu marit/parella ho fa pel teu propi bé”; “Has d’aguantar pels nens”; etc.

Aquestes frases es perpetuen en el temps, queden fixades en la manera d’entendre  el món a nivell personal. Però en el conjunt social, també és habitual sentir dir: “Les dones que pateixen maltractaments, ho tenen merescut”;  “Això només passa en famílies amb problemes d’alcohol i de drogues”; “El que passi dintre de casa seva no és assumpte nostre”; ” És un bon home, la dolenta és ella”; etc.

Les creences que més profundament han arrelat en l’inconscient col·lectiu provenen de la cultura popular a través de “culebrons”, les cançons i el cinema, que exageren i deformen l’amor romàntic. Així, escoltem  tonades com “Moriria per tu”, “Sense tu no seria res”, “Ho deixo tot per tu”, “Estimar fa mal”, etc.

Desmuntar els mites i creences sobre les dones és el primer pas per conscienciar la societat de la importància de suprimir aquesta xacra social.

I tu, què en penses?

J. V. Llavero

Anuncis

4 pensaments sobre “Mites i creences que reforcen la violència de gènere

 1. lidiabart diu:

  Em sembla molt interessant la reflexió que fa en Vicenç sobre les lletres de les cançons, cançons que escoltem habitualment sense donar importància a les situacions que reflecteixen. Només hem de parar l’orella per adonar-nos…

 2. Cris diu:

  En un món en el qual es permet que nenes com la Malala Yousafzai estiguin en perill de mort per demanar educació o que tres dones hagin estat sotmeses durant trenta anys a una situació d’esclavitud a la ciutat de Londres, és evident que queda molta feina per fer. Tens raó Vicenç cal desmuntar mites i creences i el millor és fer-ho mitjançant el que demana la Malala, l’educació.

 3. Cristina diu:

  El que també és cert és que sovint hi ha la creença que només pateixen maltractaments les persones amb pocs recursos econòmics i sense cultura, però res més lluny de la realitat, també gent amb molta cultura, formació i diners es troben amb situacions de denúncia i el mateix val pels qui fan el maltracte, per tant, el problema és de caire sociocultural i antropològic. Cal que les dones tinguin cultura perquè no tinguin por a denunciar i se sentin segures d’elles mateixes però també s’ha de buscar l’origen del per què del comportament dels maltractadors, des de molts punts de vista.

 4. Maria diu:

  Per poca o molta cultura, recursos econòmics, educació… quan vas deixant retalls de la teva vida a un maltractador, necessites molt més que seguretat i autoestima: has de trobar la raó per escapar, per sortir del trencaclosques que en aquell moment és la teva existència. Coratge i fermesa, per què de vegades no ho aconsegueixes a la primera, però si persisteixes tens una vida que és teva i només teva.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s